Правителството реши да отпусне днес 9.8 млн. лв. за възнаграждения в

...
Правителството реши да отпусне днес 9.8 млн. лв. за възнаграждения в
Коментари Харесай

Спешно за Спешна помощ: Лекарите получиха към 600 лв. върху заплатите

Правителството реши да отпусне днес 9.8 млн. лева за хонорари в Спешна помощ. Това са спомагателни средствата към заплатите за другите типове чиновници. Те ще се дават от 1 октомври до края на годината. За трайна мярка е необходим парламент, какъвто сега няма.

Увеличението за лекарите е към 600 лева Фелдшерите и медицинските сестри ще получават към 400 лева повече. Санитарите - към 350 лева, водачите на коли за спешна помощ - към 150 лева, парамедиците - към 170 лева Цифрите бяха показани от здравния министър Асен Меджедиев с уточнението, че са планирани на база предварителни планове.

Заради ниските заплати в бранша през последните месеци имаше и безредици. " След прекъсването на изключителната коронавирус конюнктура бяха спрени спомагателните заплащания, вследствие на което възнагражденията спаднаха значително -  и на лекари, и на сестри, и на водачи. По тази причина нашият екип внесе в Министерски съвет предложение за одобрение на спомагателни разноски, с които да компенсираме чиновниците до приемането на новия бюджет. С тези средства ще компенсираме чиновниците в центровете за незабавна помощ в цялата страна, тъй че да бъдат реализирани заплатите, заложени в груповия трудов контракт ", изясни Меджидиев. 

 

ПРОБЛЕМЪТ С РЗИ

В РЗИ също има неодобрение поради ниски заплати, оповестена е протестна подготвеност. Меджидиев изясни, че без парламент нямам законов механизъм да се гласоподават нараствания, само че сега се търсят решения с Министерството на финансите. Министърът сподели още, че в бранша няма по какъв начин да има повече " усъвършенстване ", защото и в този момент съставът е доста понижен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР